"Perełka Ziemi Kłodzkiej" za Korytko Gerwazego

Aktualności » "Perełka Ziemi Kłodzkiej" za Korytko Gerwazego

2017-10-18 20:48

Przepiękne zakończenie sezonu 2017 i kolejna, jakże ważna dla nas nagroda. Klub Biznesu Ziemi Kłodzkiej uhonorował Dworek Galosa wręczając na ręce Moniki Galos Perełkę Ziemi Kłodzkiej za „Koryto Gerwazego”. Kapituła Konkursu „Perełka Ziemi Kłodzkiej”, w składzie: Starosta Powiatu Kłodzkiego Maciej Awiżeń, Prezesa Zarządu KBZM Joanna Kraj – Plenkiewicz, Burmistrz Miasta Kłodzka Michał Piszko uznali naszą dziczyznę za najlepszy produkt Ziemi Kłodzkiej.

Koryto Gerwazego to dzik upieczony i podany w całości w towarzystwie pieczonych pierogów, ziemniaków otulonych plastrem boczku, papryki faszerowanej, oscypków oraz sosu myśliwskiego. Potrawa wpisana do Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, który jest znakiem potwierdzającym jakość tradycyjnej i innowacyjnej żywności, która promuje tradycje regionu. W 2016 roku koryto uznane za najlepszą polską regionalną potrawę, zdobyło Perłę Kulinarną w konkursie: Nasze Kulinarne dziedzictwo Smaki Regionów.

Potrawa cieszy się ogromnym powodzeniem i zainteresowaniem. Wystawiana była kilkukrotnie na imprezach okolicznościowych, prezentowana na festynach tematycznych, przeglądach hejnalistów myśliwskich, uroczystościach lokalnych, na których zawsze spotykała się z uznaniem i pochwałą.

Jest nieodłącznym elementem imprez okolicznościowych organizowanych w Dworku Galosa, podawana ze szczególną oprawą w domku myśliwskim „Leśniczówce” znajdującej się w dworskim ogrodzie.

Potrawa przygotowywana jest przez wybitnego kucharza, szkolącego się zarówno w Polsce jak i za granicą. Receptura opracowana przez Koło Łowieckie Śnieżnik jest obecnie najpilniej strzeżoną tajemnicą kulinarną Dworku.

Dziękujemy Klubowi Biznesu Ziemi Kłodzkiej za uznanie. Dodam, że Perełka Ziemi Kłodzkiej wykonana jest z dolnośląskiego serpentynitu, skały metamorficznej pochodzącej z przeobrażenia skał skorupy oceanicznej praoceanu Rei. Dodatkowo zwieńczenie statuetki, kula ze szkła kryształowego, nawiązujące do tradycji wyrobów szklarskich na Ziemi Kłodzkiej. Nadanie kształtu i szlif satynowy statuetki, wykonane zostały ręcznie, zgodnie z rzemieślniczymi technikami obróbki kamieni. Perełka Ziemi Kłodzkiej wykonana została w: Szlifierni Kamieni Dolnośląskich Kuźnia Alchemiczna – GeoGut.

  
  • Dodaj link do:
  • digg.com
  • delicious.com
  • wykop-pl
  • facebook.com